Basisøkonomi for personer der hverken kan eller vil lære


In Money We Trust

Kursusforudsætninger:
Kursisten skal kunne tælle til tre, 3 eller i det mindste III.

Mortimors Aftenskole for Hoppebolde


Klatgæld er roden til alt ondt
Dette kursus retter sig mod de kursister på CoMa-skolen for Hoppeholde der oplever altid at leve med et mindre minus i husholdningsøkonomien. I de gode gamle dage kunne folk spinke og spare selv om der intet var at rutte med, det krævede tallent og disiplin. Dette er heldigvis nu uddødt og teknikken og servicesamfundet har overtaget alt det beskidte arbejde. I dag behøver man ikke at være hverken stabil eller god til regning for at have en god økonomi. Man skal bare være smart.

Når en hoppebold bliver nødt til at låne, må han/hun gøre op med sig selv først om långiveren er respektabel. Dermed forstås at hoppebolden respekterer långiveren i en grad der gør at lånet bliver tilbagebetalt som aftalt. Det er hoppeboldens respekt for tilbagebetalingskravet, der afgør om et lån skal tages. Det er hoppeboldens eget ansvar og arbejde at finde ud af om respekten er tilstede.

At låne lidt af andre en gang i mellem er en social gestus, der ikke må forveksles med egentlig gæld. At skylde til i morgen, er ikke at stifte gæld.


Lektion 1: Budgettets mysterie
Vi starter med at opdele vores budget i 3:
1) Grundbudgettet
Sorter husleje, el, forsikringer, kontingenter, grundudgifterne til telefon og anden kommunikation fra, og betragt dette som dit egentlige grundbudget. Tillad uforudsete udgifter og tillæg evt. en opsparing til budgettet. Husk at et budget ikke er en realitet, men et skriftligt ønske om hvordan du vil have at næste år former sig. Rund tallene op, og snyd dig selv lidt, der skaber opsparing.
2) Husholdning
Når du har lavet Grundbudgettet, gør du din forventede indtægt op. Forskellen mellem Grundbudgettet og din indkomst er grundlaget for næste budget: Husholdningen. I Husholdningsbudgettet sætter du penge til side til basisindkøb, såsom daglig mad, nyt tøj, sko etc. Det er tilladt at være kreativ med husholdningsbudgettet, for du har jo allerede sikret alle de vigtige ting med Grundbudgettet. Formålet med at lave et Husholdningsbudget er, at finde ud af hvor meget du kan fritstille til det vigtigste, nemlig Lommepengene.
3) Lommepenge
Du skal ikke være genert hvis du kommer frem til et budget, hvor Lommepengene overstiger Husholdningsbudgettet, for det er såre normalt i vores moderne overflodssamfund. Størstedelen af moderne menneskers indkomst går til andre ting end mad, husly og varmt praktiskt tøj, så hvorfor skulle du være anderledes. Det ville være en intererssant statistik man ville få, hvis man opgjorde hvor stor en del af de udbetalte overførselsindkomster der bliver brugt til luxus, SMS beskeder, Selector, parabol TV, mobiltelefoni, hash, computere der kun bruges til spil etc. etc.


Lektion 2: Bank, konto og opsparing:
I denne lektion opretter vi konti i banken og forbinder budgettet med de forskellige konti. Der er ikke svært at finde en bank, der kan håndtere en hoppebolds budget. Vælg bank efter hvad du føler, og være ikke bange for at skifte bank, hvis du finder en bedre. Opret følgende konti:
1) Hovedkonto
På Hovedkontoen lader du alle indtægter gå ind, og herfra laver du en aftale med banken om at betale de poster du har på dit Grundbudget. Her må du beregne endnu et budgettal, nemlig hvor meget banken automatisk skal overføre til din Husholdningskonto hver måned. Denne konto bør have lidt kreditmulighed, men behøver ikke at være forsynet med hævekort, for du må alligevel ikke røre den i det daglige.
2) Husholdningskonto
Husholdningskontoen modtager det overskud som kan bruges nogenlunde frit. Brug denne konto til indkøb. Gå ikke rundt med hævekortet til Husholdningskontoen med mindre du skal på indkøb. Husholdningskontoen bør være uden kreditmulighed, men med et hævekort.
3) Lommepengekonto
Del det beløb du har afsat i dit Lommepengebudget i 52 dele, og få banken til at overføre ugepenge fra Husholdningskontoen til Lommepengekontoen automatisk. Hvis du komme i lommesmerter og helst ikke vil røre Husholdningskontoen, ved du da, at du aldrig skal vente længere end få dage, før der igen er penge til rådighed på din Lommepengekonto. Lommepengekontoen bør være uden kreditmulighed, men med et hævekort.


Lektion 3: Manualen
Et budget skabes ikke på en dag, eller på et år, men gennem årevis af småjusteringer og erfaring. Forvent ikke mirakler, når du lægger budgettet, virkningen komme først den dag du er gældfri, har kontanter i lommen ... og du ved at næste overførsel til din Lommepengekonto er imorgen. Et budget bør justeres hver 6. måned de første år, derefter kan man nøjes med at justere budget og overførsler en gang om året. For at holde styr på det hele må du oprette en mappe, gerne et ringbind, til budget, regninger og kviteringer. Den deler du i 3 dele:
1) Budget
I første afdeling af dit hjemmekontor anbringer du selve budgettet og papirer vedrørende aftaler med banken. Noter hvem din sagsbehandler i banken er og giv banken karakter.
2) Regnskab og kviteringer
Her placerer du alle kviteringer, kontoudtog etc. Der behøver ikke være orden eller system, bare du gemme alle kviteringer.
3) SOS
Det er her du noterer hvem der er gode at spørge til råds og hvem du kan låne af i nødstilfælde. Noter hvem du tidligere har spurgt om hjælp og giv dine omgivelser karakter efter hvor godt de hjalp. Så undgår du at trætte mennesker, der reelt ikke vil hjælpe.